Citymaking - stvaranje grada

Projekt “50/68. Slike utopije”, Filozofski fakultet – vođene ture, termini

Projekt “50/68. Slike utopije”

U suradnji projekta “Stvaranje grada: prostor, kultura i identitet” i EU projekta CreArt, kojem je nacionalni partner Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, osmišljen je istraživačko-umjetnički projekt “50/68. Slike utopije”, kojim se obilježava pedeseta obljetnica 1968. godine. Marko Pašalić, autor umjetničke dionice, projekt je zamislio kao istraživanje odnosa prema sjećanju i nasljeđu 1968., kao i načina na koji ih doživljavaju i interpretiraju odabrani umjetnici.  Petero renomiranih hrvatskih umjetnika, Miran Blažek, Tea Hatadi, Kata Mijatović, Vlatko Vincek i Dino Zrnec, predstavit će se umjetničkim intervencijama u prostoru Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Te će intervencije i društvenu dinamiku koju one potiču istraživački popratiti studenti Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta, pod mentorskim vodstvom Nevene Škrbić Alempijević i Sanje Potkonjak. U izvedbu i promociju “Slika utopije” uključit će se i studenti dizajna vizualnih komunikacija Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, pod mentorskim vodstvom predavačice Vesne Uglješić.

Povodom obilježavanja Europskog dana kreativnosti, 21. ožujka 2018. godine, organizirat će se vođene ture za javnost koje će povezivati mjesta umjetničkih intervencija. Sudionici projekta će popratnim izlaganjima posjetiteljima približiti umjetnička ostvarenja. Vođene ture po Filozofskom fakultetu kretat će iz aule Filozofskog fakulteta u 12, 14 i 16 h.

Rezultati projekta, uz proširenu listu izlagača, predstavit će se javnosti na stručno-znanstvenom skupu koji će se održati 25. svibnja 2018. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, kao i u tiskanom obliku, knjigom.

 

 • Projekt financira Hrvatska zaklada za znanost

  hrzz.hr
 • Ustanova nositelj projekta: Institut za etnologiju i folkloristiku

  ief.hr
 • Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju

  ffzg.unizg.hr/etno
 • Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Geografski odsjek

  pmf.unizg.hr/geog