IŠČI / TRAŽI:

Znanstveni koncentrat – urbane budućnosti

Znanstveni koncentrat – urbane budućnosti

Valentina Gulin Zrnić sudjelovala je u emisiji Znanstveni koncentrat na Hrvatskom radiju (Treći program) koja je emitirana 4. travnja 2022. godine. Voditeljica i urednica emisije je Rajka Rusan.

IZ NAJAVE:

Valentina Gulin Zrnić vodi međunarodni projekt o budućnosti gradova. Premda je projekt definiran prije dvije godine, pandemija i potres izmijenili su koncept te se sada istraživači s Instituta za etnologiju i folkloristiku bave i promjenama koje su u urbanom životu donijele prirodne katastrofe.

Urbana antropologija istražuje transformacije načina života u gradovima koje se zbivaju pod utjecajem ekonomskih, demografskih i kulturnih silnica, ali i urbanističkih i arhitektonskih zahvata, planova ili izostanka planova. Pandemija i potres su značajno izmijenile okupljališta, interese i potrebe stanovnika raznih dobnih skupina, a lokalne su gradske uprave pokušale s različitim uspjehom reagirati na te interese i promjene. Zagreb je, usprkos izostanku koordinirane obove, pokazao vitalnost i veliku energiju te odlučio nastaviti gdje je stao. Građani su neke segmente obnove preuzeli u vlastite ruke –  što je bivši gradonačelnik jasno i dao do znanja da moraju: jer pomoći neće biti! Za razliku od Zagreba, Petrinja je, gubeći desetljećima status urbanog centra kakav je nekoć bila, nastavila tonuti u depresiju i gubiti mnoge gradske karakteristike.

To su samo neki od segmenata istraživanja unutar projekta Budućnost gradova/Urban futures, unutar kojeg se istražuje i slučaj Rijeke te utjecaja projekta “kulturne prijestolnice Europe” na život u gradu. Još jedna tema je grad Hvar i utjecaj luksuznog turizma kao i neočekivani uspon gradića u rang svjetske turističke destinacije, uz sve što to donosi u lokalnu zajednicu. U sklopu projekta istraživat će se i Kutina, a slovenski partneri će se baviti Ljubljanom, Koperom, Novom Goricom.

Strani predavači dio su projekta koji ima svoju web stranicu (http://www.citymaking.eu) na kojoj se mogu pratiti online predavanja, čitati blogovi i pozivaju zainteresirani da sami pridonesu istraživanjima putem svojih iskustava i prijedloga.

Valentinom Gulin Zrnić, znanstvenom savjetnicom u Institutu za etnologiju i folklonirstiku razgovaramo u ponedjeljak 4.4. u 13 00 u emisiji Znanstveni koncentrat. Emisija će biti dostupna i u Slušaonici Hrvatskoga radija (Treći program)

https://radio.hrt.hr/treci-program/obrazovanje/urbane-buducnosti-6532537

Projekt financira Hrvatska zaklada za znanost

Projekt financira Hrvatska zaklada za znanost

www.hrzz.hr
Projekt financira  Agencija RS za raziskovanje

Projekt financira Agencija RS za raziskovanje

www.arrs.si
Suradna institucija: Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju

Suradna institucija: Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju

www.ffzg.unizg.hr/etno
Sodelujoča organizacija: Inštitut za novejšo  zgodovino

Sodelujoča organizacija: Inštitut za novejšo zgodovino

www.inz.si
Sodelujoča organizacija: Fakulteta za humanistične študije Univerza na Primorskem

Sodelujoča organizacija: Fakulteta za humanistične študije Univerza na Primorskem

www.fhs.upr.si/sl
Ustanova nositelj projekta: Institut za etnologiju i folkloristiku

Ustanova nositelj projekta: Institut za etnologiju i folkloristiku

www.ief.hr
Nosilec projekta:  ZRC SAZU, Inštitut za slovensko narodopisje

Nosilec projekta: ZRC SAZU, Inštitut za slovensko narodopisje

https://isn2.zrc-sazu.si/sl#v