IŠČI / TRAŽI:

FUTURES BLOG: Participacija lokalne zajednice u Rijeci i nasljeđe EPK Rijeka 2020

FUTURES BLOG: Participacija lokalne zajednice u Rijeci i nasljeđe EPK Rijeka 2020

Jasna Čapo

Participacija lokalne zajednice u Rijeci i nasljeđe EPK Rijeka 2020

(svibanj 2022.)

Ovim osvrtom nadovezujem se na prošle godine započetu seriju komentara na istraživanje urbanih budućnosti u Rijeci. U zadnjem osvrtu (Multikulturnost Rijeke 3: Europska prijestolnica kulture i pokušaj osnaživanja različitosti za budućnost) iznijela sam tezu da se programom Rijeka 2020 – EPK željelo, između ostaloga, na građane djelovati pedagoški i podučiti ih o njihovom impresivnom multikulturnom (i industrijskom) povijesnom nasljeđu. Druga strana pedagoškoga programa bila je usmjerena na budućnost: kroz različite tipove aktivnosti željelo se potaknuti participaciju građana s ciljem da se osnaže i preuzmu inicijativu u izgradnji tolerantnosti među raznolikim skupinama u gradu i aktivnoga građanstva koje bi se angažiralo u akcijama na razvoju raznolikih aspekata života u gradu i jače sudjelovalo u kulturnim aktivnostima. U ovom ću se osvrtu, temeljem istraživačkog posjeta Rijeci u travnju 2022., osvrnuti na pitanja pedagoške vizije EPK-a i njezina nasljeđa u Rijeci.

Pripremni programi EPK-a su bili usmjereni na edukaciju publike/lokalne zajednice za konzumiranje programa koji su se trebali dogoditi 2020. za vrijeme odvijanja cijele manifestacije s jedne strane, te, s druge strane, za participacijske modele stvaranja kulturnih i društvenih sadržaja u sinergiji s građanima. Raznoliki programski pravci imali su naglasak na participaciji i aktiviranju građanstva (npr. Zeleni val, Slatko i slano), a od 2017. godine su se kroz projekt Učionica (dio Dodatnog programa) nudili tečajevi s ciljem stvaranja stručnjaka u području kulturnog menadžmenta i razvoja kulturnih politika i izgradnje kapaciteta za konzumiranje kulturnih i društvenih aktivnosti u lokalnoj zajednici. Dva su tematska područja Učionice—razvoj publike i uključivanje zajednice—dizajnirana s tim ciljem. Razvoj publike teži razumjeti profil i potrebe korisnika kulturnih sadržaja (publike) kako bi se osiguralo njezino aktivno sudjelovanje u programima EPK-a i općenitije povećalo sudjelovanje građana u kulturnim aktivnostima. U tu je svrhu organiziran jednogodišnji obrazovni program Applause please! namijenjen prije svega kulturnim institucijama i nevladinim organizacijama. S druge strane, seminar Uključivanje zajednice/Angažirane umjetničke prakse održan je s ciljem da se analiziraju suvremene društveno angažirane umjetničke prakse koje se temelje na radu sa zajednicom i njihov društveni učinak. Iako se smatra da participativna umjetnost (umjetnost u kojoj sudjeluje zajednica) može postati pokretačem (agensom) društvenih promjena, u izvrsnome programu ovoga seminara sudionici su, između ostaloga, propitivali mogućnosti društvenih promjena i granice integracije umjetničke produkcije u zajednici. Na žalost, video zapisi tih čini se izvrsnih seminara danas više nisu dostupni na mrežnoj stranici EPK.

Podrobna analiza pedagoškoga nasljeđa EPK-a, kao uostalom ni cjelokupnoga projekta, do danas nije provedena, pa će se moji komentari o pedagoškim učincima EPK-a bazirati na susretima s nekoliko dionika EPK-a i članova građanskih udruga. Na prvi pogled moglo bi se učiniti da su pedagoške intencije EPK-a za stvaranje kulturno i društveno aktivnih građana polučile uspjeh. No, budući da su građanski aktivizam i društveno-kritička umjetnost u službi zajednice bili prisutni u Rijeci i prije njezina proglašenja prijestolnicom kulture, bilo bi točnije reći da ih je bogati program EPK-a učvrstio i dao im zamah, a nekim je organizacijama infrastrukturnim realizacijama omogućio da nastave svoje djelovanje u institucionalnom okruženju (npr. Dječja kuća). U nastavku predstavljam nekoliko udruga i organizacija i njihove koncepte djelovanja/angažmana u zajednici.

Jedna od najstarijih organizacija riječke nezavisne kulturne scene je svakako Drugo more. Riječ je o neprofitnoj organizaciji koja se bavi „produkcijom, promocijom, istraživanjima, obrazovanjem i diseminacijom informacija na području kulture“ i to već punih dvadeset godina. Želi postati „jednom od jačih organizacija za promociju suvremenog kulturnog stvaralaštva i teorije te središnjeg informacijskog, medijacijskog i edukacijskog centra za kulturne djelatnosti“ (svi navodi s mrežnih stranica organizacije). Organizira programe iz područja izvedbenih, likovnih, filmskih i glazbenih umjetnosti te edukacijske programe za mlade. Održavši se u prekarnim hrvatskim uvjetima djelovanja nezavisne kulturne scene i osiguravši si sve veći udio u raspodjeli javnih resursa, Drugo more uspješno realizira svoju viziju. Uspješnost udruge ogleda se i u činjenici da je osmislila jedan od sedam programskih pravaca EPK-a, Dopolavoro, koji je tematizirao nove tehnologije rada u suvremenom društvu. Udruga djeluje u područjima eksperimentalne i alternativne suvremene umjetnosti i kritičkih društvenih i humanističkih znanosti; orijentirana je na stvaranje u lokalnom okruženju, u suradnji s drugim sličnim organizacijama drugdje u zemlji i u inozemstvu; njezini programi su društveno-kritički angažirani; naposljetku, nije samo dionikom kulturne scene nego teži biti i sustvarateljem kulturnih politika u gradu.

U travnju otvorena izložba o propasti industrije šećera u srednjoj i istočnoj Europi u 20. stoljeću, Šećer posvuda, u izložbenoj dvorani Filodrammatice na Korzu izvrsno oprimjeruje aspekte djelovanja Drugog mora.  S jedne strane, izložba problematizira globalnu, kolonijalnu i robovlasničku pozadinu industrijske proizvodnje šećera unutar kojih se industrija razvijala i cvala. S druge strane,  tematizira  njezino današnje propadanje u Europi. Tako su temporalnost, globalni odnosi moći i društvena kritika ključni elementi izložbe. Izlaganjem kolonijalnoga konteksta razvoja lokalne industrije šećera izložba ulazi u kritički dijalog s prikazom povijesti riječke industrije šećera u novome postavu Gradskoga muzeja Rijeka (prigodno postavljen upravo u upravnoj zgradi bivše Riječke šećerane, danas sjedišta Gradskog muzeja). Uz intelektualnu i artističku publiku kojoj se organizatori primarno obraćaju, nizom popratnih događanja i vodstvima, nastoje zainteresirati i širu lokalnu publiku. Sudeći prema ogromnom odazivu na vodstvo pretposljednjeg dana izložbe u tome i uspijevaju.

Drugačiji koncept „razvoja publike“, najsličniji onome koji se propagirao putem programa Učionica u pripremnim fazama EPK-a, ima udruga Urbani separe. Djeluje od 2014. s ciljem osnaživanja kapaciteta zajednica „kako bi se iste vlastitim kapacitetima samostalno razvijale kroz društvene aktivnosti i kulturne sadržaje“. Bavi se provedbom „kulturnih projekata u javnom prostoru, koji potiču aktivno građanstvo, pristupačnost i urbanu ekologiju, pružaju podršku građanskim inicijativama“ te educiraju u područjima „aktivnog građanstva, održivih praksi, umjetnosti i kulture te jednakosti“ (s mrežnih stranica udruge). Urbani separe djeluje u suradnji i dogovoru s građanima. Osnivanjem „mjesnih odbora“ u konkretnome prostoru u kojemu realiziraju svoje projekte, donose planove koji adresiraju potrebe stanovnika i poboljšavaju kvalitetu urbanoga života oplemenjivanjem i aktiviranjem javnoga prostora za uporabu građanima. Trenutno provode projekte u četiri riječka kvarta/prostora—u Harteri, Kružnoj ulici, na Klobučarićevom trgu i na Škurinju. U Kružnoj ulici, neprometnoj središnjoj gradskoj ulici kružnoga toka, angažirani su već nekoliko godina. Uspješno su je iz prljave i neprivlačne ulice pretvorili u „urbani dnevni boravak“ intervenirajući u prostor zelenilom i mjestima za sjedenje. No, ta se intervencija za prihvatljiviju budućnost Kružne nije pokazala održivom, pa Urbani separe opet pokreće akciju radi njezina osvježavanja i pomirenja htijenja njezinih raznolikih korisnika. I na Klobučarićevom trgu, velikoj praznoj betonskoj plohi ispred osnovne škole „Nikole Tesle“, nastoje iznaći kompromis između propalih vizija prenamjene prostora (ovdje se trebala graditi nova gradska knjižnica) i htijenja njegovih raznolikih korisnika predlažući različite sadržaje kako bi stvorili ugodniji prostor za odmor i druženje u središtu grada te osmislili nove sadržaje na tom najvećem gradskom trgu. U sklopu projekta EPK-a, u srpnju 2020. postavljeni su drveni paviljoni za igru i odmor i žardinjere s biljem kako bi se podsjetilo gradske vlasti da je potrebno iznaći nove vizije za uređenje trga. Aktivnosti „mjesnoga odbora“ Hartera na revitalizaciji nekad industrijskoga, a danas zapuštenoga prostora uz Rječinu i njegova pretvaranja u „živi kvart“ su tijekom godina bile vrlo brojne i toliko raznolike da ih valja zasebno predstaviti.

Te intervencije svjedoče o tome kako svaku transformaciju prostora treba njegovati i održavati, te istraživati mogućnosti njezine daljnje prilagodbe novonastalim okolnostima i potrebama stanovnika. Riječima antropologije budućnosti i Felixa Ringela, Urbani separe se u svojim projektima neposredno suočio s pitanjem održivosti urbanih intervencija, odnosno pitanjem ima li budućnosti za zamišljenu budućnost koju žele realizirati. Tek će se vidjeti i je li akcija jedne druge udruge građana, prikladnoga imena Kvart za 5, na uklanjanju ilegalnog deponija u središnjem predjelu staroga grada u blizini Klobučarićeva trga (MO Školjić-Stari grad) i njegovo pretvaranje u krasan park s drvenim klupama, kantama za otpad i novozasađenim biljem održiva (intervencija, pokrenuta još 2019., plaćena je sredstvima EPK-a i tek je nedavno dovršena). U doba našega posjeta Rijeci krajem travnja, „Džepni park“ Lešnjak još je uvijek bio ograđen s ciljem da se zaštiti rast posađenog bilja, no jedna od glavnih inicijatorica njegove realizacije, bila je vidno ponosna na dosada učinjeno i nije uopće komentirala činjenicu da je tri godine prošlo od pokretanja građanske inicijative za njegovim uređenjem. Očito, takve poteze nije moguće brzo provesti. Građanska inicijativa Kvart za 5 inače je zanimljiva još po nečemu. Naime, ona se i konkretno politički angažirala, te su na lokalne izbore 2021. izašli u suradnji s Možemo Rijeka i udrugom Kvart za Grad – i pobijedili! Time su započeli eru sudioničkog odlučivanja politike i građana koja će, nadamo se, pokazati korisnost i efikasnost takva koaliranja.    

Naposljetku, osvrnut ću se i na u Hrvatskoj jedinstveni kulturni centar za „djecu, roditelje i sve razigrane pojedince“ (s mrežnih stranica), Dječju kuću. Zgrada Dječje kuće smještena je u art-kvartu Benčić u zgradi nekadašnje tvornice duhana, a kasnije tvornice brodskih motora Rikard Benčić. Premda se često spominje kao jedno od najvažnijih infrastrukturnih nasljeđa EPK-a, programsko oblikovanje i izgradnja Dječje kuće planirani su još 2014. i realizirani u sklopu EU programa usmjerenih na revitalizaciju gradova i industrijskih zemljišta  (program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.) i Grada Rijeke. Otvorena je u veljači 2021. Program Dječje kuće bio je razvijan kao zaseban programski pravac unutar EPK Rijeka 2020., u suradnji četiriju etabliranih gradskih kulturnih ustanova: Art-kino, Gradska knjižnica Rijeka, Gradsko kazalište lutaka i Muzej moderne i suvremene umjetnosti i nekih udruga pod vodstvom Trgovačkog društva Rijeka 2020. Cilj programskoga pravca, kao uostalom i već spomenute Učionice, bio je „osnaživanje lokalnih aktera i organizatora, razvoj i senzibilizacija publike, aktivacija novih izvedbenih i kulturnih prostora te stvaranje novih generacija educirane, zainteresirane i aktivne publike“ (s mrežnih stranica). Neki od značajnijih programa prije otvaranja zgrade, a koji postoje do danas, bili su Festival Tobogan – aktivne ferije za djecu (na Tobogan se s velikim pohvalama referiralo više sugovornika u Rijeci), Tjedan dobre dječje knjige, Brickzine-magazin Dječje kuće o stvaranju kulture za djecu, itd. (Brickzine je izdavač izvrsnog vodiča kroz Rijeku za djecu i roditelje.)

Današnje programske smjernice Dječje kuće u fokusu imaju obrazovanje djece do 12 godina u području kulture i umjetnosti, poticanje dječje kreativnosti, razvijanje njihovih kreativnih potencijala, te, u skladu s participativnim idejama koje je promovirala Rijeka 2020, osigurati participaciju djece u kreiranju umjetničkog stvaralaštva. Program integrira razne umjetničke forme i povezuje ih s novim medijima i tehnologijama. S jasnim programskim profilom usmjerenim prema važnom segmentu lokalnoga stanovništva i s vizijom aktivnoga sudjelovanja djece u kulturno-umjetničkim programima, Dječja kuća se izdvaja kao jedinstvena institucija na „zavisnoj kulturnoj sceni“ u Hrvatskoj. Čini se da su to prepoznali i građani Rijeke jer je u kući prilikom našega posjeta bilo prilično živahno. Obišavši zgradu osvjedočili smo se da je doista riječ o „najneobičnijoj kući u gradu“ (mrežne stranice), koja  djeci nudi čarobne ili maštovite prostore za igru, odmor, čitanje, projekciju i produkciju filmova, učenje i kreiranje raznolikih sadržaja.

Zaključila bih ovaj kratki rezime mojih novih uvida u grad Rijeku i EPK s nekoliko opaski. S jedne strane, pet spomenutih udruga/organizacija u kulturi koje djeluju u gradu obraćaju se različitoj publici (djeca, građani, artistička i znanstvena publika) na specifične načine (umjetnička izložba, okrugli stol, rasprave, intervencije u kvartu, volonterski rad građana, poduka i sl.). Sve dijele viziju angažiranja, aktiviranja ili participiranja raznolikih građana u programima, bili oni kulturno-umjetničke prirode, u sferi poboljšanja gradske infrastrukture ili neke specifične društvene akcije. Sve imaju edukativnu notu, a u njihovoj pozadini je vizija budućnosti koju će sustvarati s društveno-kritički, umjetnički ili participacijski osnaženim građanima svih dobi.

Može se uočiti i da su gotovo sve ove udruge/organizacije bile aktivne ili u nastajanju prije ili tijekom osmišljavanja programa EPK-a u Rijeci. Rekla bih da to može objasniti zašto je upravo Rijeka dobila titulu hrvatske prijestolnice kulture (ipak, donekle se ograđujem od tog zaključka jer se bazira tek na djelomičnom uvidu u nositelje programa EPK-a). Preklopile su se, naime, građanske inicijative odozdo s ambicijom odozgo (Gradska uprava) da upravo Rijeka dobije EPK-a titulu i grad je doista ponudio bogat i zanimljiv participacijski program kojega su uvjeti natječaja za EPK-a prioritizirali, a  kojemu drugi hrvatski gradovi nisu mogli konkurirati. Programi EPK Rijeka 2020 doista jesu bili istovremeno i „ogledalo sadašnjosti i prozor u budućnost“ grada, kako se navodi na mrežnim stranicama projekta, napose pravca Slatko i slano. Stoga bih često postavljano pitanje što je nasljeđe EPK-a u Rijeci malo drugačije formulirala: program EPK-a je nasljeđe žive riječke kulturno-umjetničke i društvene scene koja se rano počinje obraćati lokalnoj zajednici i s njome sustvarati svoje programe. Unatoč tome što je uvelike ostao neostvaren, sam pak EPK-a je također ostavio bogato nasljeđe, time što je osnažio i učvrstio lokalnu kulturnu i društvenu scenu i aktivno građanstvo. Stoga bi bila velika šteta da Grad Rijeka zatvori taj prozor u budućnost grada, odnosno propusti dalje jačati stvorene potencijale i osigurati njihovu budućnost u skladu s potrebama grada i željama građana.

Projekt financira Hrvatska zaklada za znanost

Projekt financira Hrvatska zaklada za znanost

www.hrzz.hr
Projekt financira  Agencija RS za raziskovanje

Projekt financira Agencija RS za raziskovanje

www.arrs.si
Ustanova nositelj projekta: Institut za etnologiju i folkloristiku

Ustanova nositelj projekta: Institut za etnologiju i folkloristiku

www.ief.hr
Sodelujoča organizacija: Fakulteta za humanistične študije Univerza na Primorskem

Sodelujoča organizacija: Fakulteta za humanistične študije Univerza na Primorskem

www.fhs.upr.si/sl
Sodelujoča organizacija: Inštitut za novejšo  zgodovino

Sodelujoča organizacija: Inštitut za novejšo zgodovino

www.inz.si
Suradna institucija: Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju

Suradna institucija: Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju

www.ffzg.unizg.hr/etno
Nosilec projekta:  ZRC SAZU, Inštitut za slovensko narodopisje

Nosilec projekta: ZRC SAZU, Inštitut za slovensko narodopisje

https://isn2.zrc-sazu.si/sl#v